Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szingapúr

2010.04.26

 

KERESKEDELME ÉS GAZDASÁGA

 

Természetföldrajzi és gazdasági-társadalomföldrazi adatok:

Terület: 710.2 km2

Népesség: 4,99 millió fõ (2009)

Fõváros: Singapore 3,73 millió lakossal

Területének összetétele: 63 szigetből áll

Hivatalos nyelv: angol (multi kulturális ország)

Bruttó nemzeti termék: 110 Mrd USD (2004)

Hivatalos pénznem: singapore dollar

Népesség:

Szingapúr lakosságának 74,2%-a kínai, 13,4%-a maláj, 9,2%-a indiai és 3,2%  eurázsiai, arab és egyéb nemzetiségű.

Gazdaság:

Szingapúr a délkelet-ázsiai térség egyik meghatározó kereskedelmi, pénzügyi és logisztikai központja. Gazdaságát elsősorban az USA és Japán helyzete befolyásolja. 2003-ban a SARS járvány és az iraki háború fékezte gazdaság növekedését (1,4 %), 2004-ben azonban a gazdaság általános élénkülésének köszönhetően a GDP 8,4-kal nőtt. A GDP 2004-ben 110 Mrd USD volt, a valutatartalékok 113 Mrd USD-t tettek ki. Az infláció 1,7%-os, a munkanélküliség 3,7%-os volt, az állami költségvetés kismértékű többlettel zárt.

A termelés és az export növekedésének motorja a félvezetők, számítógép-perifériák és a nyomtatott áramkörök gyártása. A gazdaság túlzott elektronikai központúsága (a kivitel 52%) korábban rendkívüli növekedést tett lehetővé, de ugyanakkor egyoldalú függőséget hozott létre. A kulcsfontosságú szektorokat (pénzügyek, telekommunikáció, energia, média) liberalizálták, szélesítették a külföldi bankok működésének lehetőségeit. Az importot sem kvóták, sem vámjellegű akadályok nem korlátozzák. A befektetések szabályozása áttekinthető.

A kivitel értéke (168 Mrd USD) 22%-kal nőtt, több mint fele reexport. Olajkincsei ugyan Szingapúrnak nincsenek, de az Arab-öböl és Japán közötti tengeri közlekedés útvonalába eső olajfinomítóiban jelentős mennyiségű nyersolajat dolgoz fel: olajexportja 2004-ben 20,2 Mrd USD-t tett ki. Legfontosabb piacai: Malajzia, az EU, az USA, Hongkong, Kína és Japán. A behozatal (168 Mrd USD) értéke 24%-kal bővült. A legnagyobb szállítók: Malajzia, az EU, az USA, Japán, Kína és Tajvan. A hatályban lévő 6 szabadkereskedelmi megállapodást (Új-Zéland, Ausztrália, Japán EFTA, ASEAN, USA) újabbakkal tervezik bővíteni (Mexikó, Kanada, Chile, Kína, Dél-Korea, India, Jordánia, Katar).

Szingapúr jelentős, 95,5 Mrd USD értékű tőkét fektetett be külföldön, elsősorban Délkelet-Ázsiában (Vietnam, Malajzia, Thaiföld), ütemesen nőnek beruházásai Kínában és Indiában, de a Közel-Keleten, Európában és Amerikában is jelen van a szingapúri tőke.

Az Európai Unió és Szingapúr együttműködését egyelőre az EU-ASEAN együttműködési Megállapodás (1980) szabályozza, megvalósítását a másfél évente összeülő EU-ASEAN Joint Cooperation Committee (JCC) (miniszteri szintű) testülete irányítja. Tárgyalások folynak kétoldalú Pertnerségi és Együttműködési megállapodás megkötéséről. Az export és az import egy nyolcadát Szingapúr az EU tagországaival bonyolítja le, amely a városállam kereskedelmi partnerei sorában megelőzte az USA-t.

Magyarország és Szingapúr gazdasági kapcsolatának  jellemzése:

A főleg multinacionális cégek gyártotta elektronikai, távközlési és számítástechnikai egységek, részegységek, alkatrészek (IC-k, félvezetők) súlya kivitelünkben és behozatalunkban egyaránt jelentős. 2004-ben árucsereforgalmunk 587,3 M USD-t tett ki, amelyből a magyar export 57,3 M USD, míg importunk 530 M USD volt. Kivitelünk 27 %-kal, behozatalunk pedig 45 %-kal növekedett az előző évhez viszonyítva. A magyar kivitel 2001. óta tartó csökkenő trendje megszakadt. Szingapúr Kínát, Japánt, Dél-Koreát és Hongkongot követően 5. exportpiacunk az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Az import és az összforgalom tekintetében a délkelet-ázsiai városállam 6. ázsiai kereskedelmi partnerünk a már említett országokat és Malajziát követően.

A közvetlen szingapúri befektetések állománya közel 49 millió USD, mintegy 20 szingapúri vállalat tart fenn képviseleti irodát Magyarországon.

 

Forrás:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Singapore

http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Kulpolitikank/Ketoldalu_kapcs/Azsia/szingapur/gazdasagi.htm

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.