Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb érdekességek

2010.04.27

Éghajlat

A trópusi klíma három elkülönülõ évszakon keresztül tart Thaiföldön: a forró, márciustól májusig, az esõs, júniustól szeptemberig és a hideg, októbertõl februárig. Ez utóbbi jelenti a turista fõszezont, mert ekkor a legkellemesebb az idõjárást egy "téli" nyaraláshoz. Az évi átlaghõmérséklet 28 o C, amely Bangkokban például az áprilisi 30 o C-tól a decemberi 25 o C-ig ingadozik. Thaiföld szigetein gyakorlatilag az év egészében kitûnõ idõjárás várja az utazókat. A Sziámi-öböl szigetein (Koh Samui, Koh Chang) novembertõl januárig elõfordulhatnak felhõs napok is, az Andamán-tengeri szigeteken (Phuket, Koh Lanta, Phi Phi) ugyanakkor egész évben napsütéses az idõ.

Földrajz

A Thaiföldi Királyság, 514000Km2-nyi területen, Dél-Kelet Ázsia szívében fekszik, légvonalban kb. 8000Km távolságra Magyarországtól. Az ország Burmával észak-nyugaton, Laosszal észak-keleten, Kambodzsával keleten és Malajziával délen határos. Thaiföld 4 elkülönülõ területre oszlik: a hegyvidéki északra, ahol a Himalája déli nyúlványai húzódnak; a termékeny központi síkságra, amelyen a világ legjobb minõségû rizse terem; az észak-keleti szárazabb fennsíkra, amelyet dél-kelet Ázsia legnagyobb folyója a Mekong határol; és a déli félszigetre, amelyet trópusi tengerpartok és csodálatos apró szigetek tarkítanak.

Népesség


Thaiföld lakossága kb. 60 millió, amely évrõl évre egyre kisebb ütemben ugyan ,de nõ. A thai-ok formálják az etnikai többséget, bár a terület az idõk folyamán népvándorlási keresztútnak számított, aminek következtében sok kisebb népcsoport élt és él itt. Így a monok, khmerek, burmaiak, laosziak, malájok, indiaiak és a legnagyobb számban kínaiak alkotják az országban ma élõ kisebbségeket. Ennek ellenére, a központosítások következtében, mind kulturálisan, mind szociálisan nagyfokú egység valósult meg az országon belül.

 

Nyelvhasználat

A királyság hivatalos nyelve a thai. Az utazás során a nyelv egy-egy szavának elsajátítására szükség lehet, mivel az angol csak a fõbb turisztikai övezetekben és az üzleti világban beszélt. Az általunk ügyetlenül kiejtett szóval, viszont könnyen megnyerhetjük a helyiek bizalmát. Kétnyelvû utcatáblákkal az ország legtöbb városa fel van szerelve, így térkép segítségével könnyen tájékozódhatunk. Az angolon kívül még a japánt és Bangkokban a kínait beszélik többen.

Történelem

Az ország területén már 5600 évvel ezelõtt fejlett bronzkori civilizáció virágzott, amely a legrégebbi a világon. A mon, khmer és thai népeket is magában foglaló bevándorló tömegek a Dél-Kínából eredõ folyók mentén érkeztek a mai Thaiföld területére. A i.sz. 11.-12. századra a terület legnagyobb részét már a khmerek uralták, a thai népek pedig apró városállamokat alapított az 1200-as években, Lanna, Phayao és Sukhothai területén. 1238-ban két thai törzsfõnök fellázadt a khmerek ellen és megalapították az elsõ független királyságot Sukhothaiban, amelynek jelentése: a "Boldogság hajnala".

A thai nép fokozatosan tért hódított a Chao Praya folyó mentén, elterjesztve a legfõbb thai vallási ág, a theravada buddhizmus tanait. Sukhothai az 1300-as években hanyatlásnak indult és rövidesen a déli Ayutthaya hûbérállama lett. Ayutthaya 1350-es alapításától 1767-ig Thaiföld fõvárosa volt, virágzott a kultúra, a mûvészet, és az ország kitûnõ kereskedelmi kapcsolatokat ápolt az arab, indiai, kínai és európai hatalmakkal. Ayutthayában 33 uralkodó összesen 417 évig uralkodott, egészen 1767-ig, amikor a burmai megszállók lerombolták a várost.

A fõvárosát elvesztõ ország azonban hamar kiheverte a csapást, Taksin király néhány hónap alatt kiûzte a burmaiakat és Thon Burit tette meg az ország új fõvárosává. Az 1782-ben fõvárosi rangot kapott Bangkok (Vadszilvák falva) ekkor még csak egy kis falucska volt, a jelenlegi Chakri-dinasztia elsõ királya, I. Rama alapította. Thaiföld a 18-19-20. században - ellentétben sok más szomszédos országgal - egyetlen egyszer sem került gyarmati sorba, amelyet elsõsorban a Chakri dinasztia két kiemelkedõ alakja, Mongkut és fia, Chulalongkorn remek diplomáciai érzékének és modernizációs törekvéseinek köszönhet az ország.

Thaiföld mai nevét 1939-ben kapta, addig Sziám volt az ország hivatalos neve. Az ország ma alkotmányos monarchia, a thai királyok 1932 óta törvényhozó hatalmukat a Nemzetgyûlésen keresztül, a végrehajtó hatalmat a kormány által, míg a bírói hatalmat a törvényszéken keresztül gyakorolják.

A királyság

A thai emberek hagyományosan mély tisztelettel viseltetnek a királyi család iránt és ezért, az utazónak vigyáznia kell, hogy ezt a tiszteletet õ is megtartsa a király, királynõ és a királyi család gyermekeivel szemben. A királyi családnak feltétlen tisztelet jár, amelyet minden "alattvalónak" kötelezõ betartania és a külföldi vendégeknek is illik tisztelettel szólniuk a királyról és családjáról. Az uralkodót övezõ mindennapi tisztelet mértékét jól érzékelteti, hogy például a mozifilmek elõtt a közönség felállva hallgatja végig a királyi himnuszt.

Vallás


Thaiföldön a muzulmán, a keresztény, a hindu és a szikh hit mellett a lakosság legnagyobb részének a theravada buddhizmus a hivatalos vallása, amely az i.e. 3. században jelent meg elõször a mai Thaiföld területén. A buddhizmus ezen ága az egyén lehetõségét hangsúlyozza a nirvána elérésére, amelyet szentek vagy guruk segítsége nélkül tehet meg. A theravada buddhizmus fokozatosan terjedt el a mai Thaiföld területén, fellendülést hozott a mûvészetben is, és manapság már meghatározza az itt élõ mindennapjait. Thaiföldön több ezer buddhista templom, kolostor és szentély található és a vallás inspiráló szerepet játszott több felbecsülhetetlen mûalkotás létrejöttében.

A thai buddhista családok fiúgyermekeinek 20. életévük után 5 naptól 3 hónapig terjedõ idõszakot kötelezõen valamelyik buddhista kolostorban kell eltölteniük, amelyre rendszerint az esõs évszak idején kerül sor. A kolostorok a vallási élet gyakorlása mellett nem ritkán kórházi és iskolai feladatokat is ellátnak.

A turistának illendõen kell felöltöznie vallási szentélyek látogatásakor. Tehát soha ne viseljünk sortot, miniszoknyát, újatlan pólót, vagy egyéb hiányos öltözéket. A kolostorok területén nem tilos a cipõ viselete, de a templomokba és a szentélyekbe való belépés elõtt kötelezõen le kell vetni.

Minden egyes Buddha ábrázolás, akár kicsi, akár nagy, lerombolt, vagy nem, szentként tisztelt. Soha ne másszanak fel rá, vagy tegyenek olyasmit, amivel tiszteletlenséget fejezhetnek ki. A buddhista monkokat a nõk nem érinthetik meg, illetve semmit nem adhatnak nekik saját kézbõl közvetlenül, csak egy közvetítõn keresztül.

Társadalmi szokások


A thai emberek nem kézfogással üdvözlik egymást találkozáskor, hanem a wai üdvözléssel, amely a mellük elõtt összetett, lótuszbimbót formáló kezeket jelenti. Általában a fiatalabb üdvözli az idõsebbet elsõként, és ezt az orra elé emelt wai-al is kifejezi, amit az idõsebb viszonoz. A thai emberek a fejet tekintik a legmagasabb és legfontosabb testrésznek, így kerülni kell annak az érintését. A talp ezzel ellentétben állva a legalacsonyabb rendnek felel meg és ezért nagyon durva és primitív az, ha a talpat mások felé emeljük vagy fordítjuk. A cipõt már a házba lépés elõtt szokás levetni Thaiföldön. Nyilvános helyen való csókolózás szintén kerülendõ, mert a helyi erkölcsi szokások elítélik azt.

 

Thaiföld, a mosoly országa

10 nyomós érv, hogy miért érdemes Thaiföldre utazni:

1. a legolcsóbb egzotikus nyaralóhely
2. számtalan honfitársunk "letesztelte", aki egyszer már járt itt, azóta is visszavágyik
3. itt található a világ 20 legszebb strand közé beválasztott tengerparton közül jó néhány (pl.: Diamond Beach, Ko Samet vagy  Rayavade Hotel strandja, Phi-Phi sziget (Forbes magazin)
4. Bangkok egy izgalmas, nyüzsgő metropolis, itt mindent lehet! Ki ne hagyja, ha nem járt még itt!
5. ha kulturális körutazásra vágyik, akkor is ez az egyik legjobb hely a világon, Ayutthaya (UNESCO világörökség), Sukhothai romváros (UNESCO világörökség), Chiang Mai, "Észak rózsájának" is nevezik, templomépítészetéről híres, stb.
6. Délkelet-Ázsia leglátogatottabb úticélja
7. nincs még egy hely, ahol ennyi érdekes kalandban lehet része, akár egy rövid idő alatt: krokodilok, elefántok, úszó piac, hajózás a Kwai folyón, éjszakai élet a bangkoki Khao San Road-on...
8. a thaiföldi emberek vendégszeretete, kedvessége, életkedve messze földön híres
9. a hőmérséklet nappal szinte sosem megy 31 fok alá, éjszaka is több, mint 22 fokra számíthatunk
10. a tengervíz-hőmérséklete állandóan 27-28 fok körül van!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.